Vlucht MH370: zoeken in 3,6 miljoen km²

De Maleisische minister van Transport heeft meer duidelijkheid gegeven over de ontwikkelingen in de zoektocht naar de vermiste Boeing 777. Maleisië probeert nu zoveel mogelijk diplomatieke contacten op te stellen met de landen die moeten helpen bij de zoektocht. Het zoekgebied beslaat 3,6 miljoen vierkante kilometer. Ondertussen hebben enkele familieleden van de passagiers van de verdwenen vlucht MH370 gedreigd met een hongerstaking. Ze pikken het niet dat ze nauwelijks nieuws krijgen maar wel doorgelicht zijn om linken met terrorisme te onderzoeken.

Het gaat om familieleden van enkele van de 154 Chinese passagiers die wanhopig op nieuws wachten in Beijing. Gisteren maakte de Chinese ambassadeur bekend dat er geen enkele aanwijzing is dat een van hen gelinkt kan worden aan terrorisme. Er waren namelijk theorieën dat een Oeigoerse passagier achter een mogelijke kaping zat. Die piste werd gevoed door de bloedige aanslag van enkele Oeigoeren, vorige maand in Kunming in China.

Op een persconferentie heeft de Maleisische minister van Transport een update gegeven van het onderzoek. Hij benadrukte dat alles in het werk gesteld wordt om het zoekgebied beter af te lijnen. De regering probeert nu alle landen te contacteren die in het gebied liggen en die dus hulp zouden kunnen bieden. “China en Kazachstan hebben alvast toegezegd”, liet de minister weten. “We vragen alle landen om alle relevante data te onderzoeken.”

Het zoekgebied is ondertussen onderverdeeld in kleinere sectoren. Alles samen gaat het om 2,24 miljoen vierkante mijl of ongeveer 3,60 miljoen vierkante kilometer in zee. Een schier onmogelijk opdracht, maar Maleisië krijgt steeds meer hulp.

De VS, Australië, Zuid-Korea, Japan, Nieuw Zeeland, China en de Verenigde Arabische Emiraten zetten schepen en vliegtuigen in. Australië liet gisteren al weten dat het de zoektocht in het zuiden zal dragen, maar Maleisië kijkt vooral uit naar de hulp van de VS.

Verdere uitleg over het onderzoek naar mogelijke verdachten wou de minister niet geven. Ook over de vraag of de focus op het noordelijke of zuidelijke zoekgebied ligt, wou hij niet zeggen.

Bekijk ook: