Guineese minister lacht De Block weg

In een interview met lokale media geeft de minister voor Guineeërs in het buitenland zijn visie op de mislukte gedwongen uitwijzing van 27 van zijn landgenoten. 

"Ik had een telefoontje gekregen van onze ambassade in België om te melden dat men landgenoten wil uitwijzen en dat dat volkomen illegaal is", zegt minister Sanoussi Bantama Sow. "Je kan niemand uitwijzen zonder een reisdocument en dat document kan alleen door de Guineese ambassade uitgereikt worden."

De Block

"Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen en ons verzet", zegt Sow. "Laat het duidelijk zijn, wij zullen nooit meewerken aan het terugsturen van Guineeërs. Landgenoten in het buitenland moeten rustig blijven, wij zijn er om hen te helpen." Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block was er nochtans een akkoord met de overheid in Conakry over de terugkeer. De Block ging zelfs naar Guinee om dat persoonlijk te regelen. Die overeenkomst lacht de Guineese minister letterlijk weg: "Ik ben vandaag vier keer gebeld door mevrouw De Block omdat ze mij van positie wil doen veranderen, maar we hebben een overeenkomst op papier. Als zijn fier mag zijn om Belg te zijn, mag ik fier zijn om Guineeër te zijn."

Staatssecretaris De Block is overtuigd dat ze de Guineeërs als nog zal kunnen terugsturen, maar dan met commerciële vluchten.