EU en Obama bestraffen Rusland

De Europese Unie legt sancties op aan 21 toppolitici uit Rusland en de Krim. Hun Europese rekeningen worden bevroren  en ze zijn ook niet langer welkom in de EU. De Verenigde Staten leggen soortgelijke sancties op. Ze reageren zo op het “illegale” referendum van afgelopen weekend op de Krim.

De sancties van de EU zijn gericht tegen de personen die zij verantwoordelijk achten voor de organisatie van het referendum. Het gaat om dertien Russen, onder wie drie militairen en acht inwoners van de Krim. Een van de militairen is Alexander Vitko, de commandant van de Russische vloot in de Zwarte Zee.

De sancties werden opgelegd tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Zij besloten ook nog dat de geplande topontmoeting van deze zomer tussen de Europese leiders en de Russische president Poetin wordt geannuleerd.

Het gaat om de tweede fase van het arsenaal aan sancties dat de EU kan opleggen. Eerder waren al de onderhandelingen over een soepelere visumregeling opgeschort. In een derde fase zouden er economische sancties worden opgelegd.

Ook de Verenigde Staten hebben alvast besloten de rekeningen van Russische politici te bevriezen. Mogelijk volgen er later nog meer sancties. President Obama zegt wel dat hij blijft geloven in een diplomatieke oplossing.

Bekijk ook: