Krimcrisis dreigt te escaleren in oorlog

De Krimcrisis dreigt te escaleren in een Krimoorlog. Oekraïne maakt zijn leger gevechtsklaar, als reactie op het referendum op het schiereiland. Maar liefst 96% van de inwoners die zijn gaan stemmen, wil dat de Krim zich aansluit bij Rusland. Volgens de Oekraïense president is het referendum een farce. Het westen noemt het onwettig en verwerpt de uitslag.

Ondertussen laat het parlement van de Krim geen gras groeien over de resultaten van het referendum. Het riep unaniem de onafhankelijkheid uit van het schiereiland, en heeft zijn aanhechting bij Rusland aangevraagd.

Alle 85 volksvertegenwoordigers stemden tijdens een bijzondere zitting in met die beslissingen, die al verwacht waren nadat het merendeel van de bevolking op de Krim zich zondag in een referendum achter de aanhechting bij Rusland had geschaard. Daarnaast vorderden ze ook de nationalisatie van alle eigendommen van de Oekraïense staat op het grondgebied van de Krim.

De Oekraïense interimpresident Oleksander Toertsjinov heeft dat referendum maandag "een grote grap" genoemd. "Rusland probeert zijn agressie op de Krim te verhullen met een grote grap dat ze een referendum noemen, dat nooit erkend zal worden, niet door Oekraïne, en niet door de beschaafde wereld", zei Toertsjinov in een toespraak voor volksvertegenwoordigers waarin hij hen opriep te stemmen voor een gedeeltelijke mobilisatie.