Focus op piloten in onderzoek Boeing

In het onderzoek naar de vermiste Boeing 777 ligt de focus steeds meer op de piloten. Gisteren hield de politie al een huiszoeking bij de hoofdpiloot, vandaag komt ook de copiloot in het vizier. Ondertussen is ook de vliegsimulator van de piloot onderzocht, in de hoop daar meer details te vinden.

Ook het verleden van de twee wordt uitgespit, terwijl er een psychologisch profiel wordt opgesteld. De politie ondervraagt ook de familie van de twee.

Het is niet duidelijk of de piloten echt als verdachte worden gezien bij een mogelijke kaping, maar het onderzoek bevestigt wel dat er met alle mogelijke scenaro's rekening wordt gehouden. Tijdens een persconferentie zei de minister van Transport dat de twee piloten niet gevraagd hadden om samen te vliegen, wat in hun voordeel pleit.

Zaharie Ahmad Shah is een 53-jarige piloot die ook vlieginstructeur is, met meer dan 18.000 vluchturen achter de rug. De politie toont veel interesse in een vliegsimulator die de man thuis heeft staan. Mocht Shah effectief iets te maken hebben met de verdwijning, dan zijn er misschien aanwijzingen te vinden over zijn plannen. In een Youtubefilmpje dat hij vorig jaar op het internet zette, is te zien hoe hij voor zijn simulator zit (al gaat het filmpje zelf over iets helemaal anders).

De copiloot is Fariq Ab Hamid, een 27-jarige piloot met iets meer dan 2.700 vluchturen ervaring. De interesse voor hem blijkt gevoed door geruchten over een lakse houding tijdens eerdere vluchten. Zo zou hij mensen uitgenodigd hebben in de cockpit en eentje daarvan getuigde zelfs dat hij rookte tijdens de vlucht.