Vermiste Boeing: een overzicht

Een Boeing 777 met 239 personen aan boord die opstijgt in Kuala Lumpur en na een uur spoorloos verdwenen is. Een hallucinant verhaal waar niemand de ware toedracht van kent. Een week verder is er nog steeds geen spoor, maar lijkt het onderzoek zich steeds meer te focussen op de piloot. Een overzicht van wat tot nog toe geweten is.

- Vlucht MH370 stijgt op 8 maart op in Kuala Lumpur en heeft als bestemming Peking.

- Na ongeveer een uur vliegen verdwijnt het van de radar. Volgens een anonieme regeringsbron had het vliegtuig toen al vreemde manoeuvres uitgehaald, met enorme stijgingen en dalingen.

- Net voor het van de radar verdwijnt, keert het vliegtuig om. De Maleisische premier bevestigt dat de communicatiesystemen daarna met opzet uitgeschakeld werden.

- Het onderzoek spitst zich in eerste instantie op de Straat van Malakka, later wordt dat uitgebreid naar de Zuid-Chinese Zee.

- Verder onderzoek van de laatste signalen wijzen erop dat de Boeing daarna westwaarts ging, vermoedelijk naar het noordwesten. De zoektocht in de Zuid-Chinese Zee wordt stopgezet. Viëtnam en Japan laten weten niet meer deel te nemen aan de zoektocht.Die informatie zorgt voor twee nieuwe zoekgebieden: een gebied van de grens tussen Kazachstan en Turkmenistan tot aan Thailand en een gebied van Indonesië tot het zuiden van de Indische Oceaan.

- Ondertussen zijn er 25 landen betrokken bij de zoektocht en moeten er nu dus ook op land gezocht worden. Het gaat om een gebied dat elf landen bestrijkt. Volgens de minister van Transport maakt dat de zaken extra moeilijk.

- Nadat een regeringsbron bevestigt dat alles wijst op een kaping, wordt meer gefocust op de passagiers en de bemanningsleden. Vooral de piloten komen in het vizier.

- Bij gezagvoerder Zahari Hamad Shah wordt na een huiszoeking een vluchtsimulator gevonden. De speurders hopen daaruit te kunnen afleiden of hij iets beraamd heeft op voorhand.

- Ook bij copiloot Fariq Ab Hamid wordt een huiszoeking gedaan. Hij trekt de aandacht omdat hij het in het verleden niet zo nauw nam met de regeltjes. Zo liet hij passagiers in de cockpit en zou hij zelfs gerookt hebben tijdens een vlucht.

- De piloten blijken niet verdacht, het onderzoek verschuift naar een passagier die werkzaam is als technieker bij een Zwitsers vliegbedrijf. Ook de andere passagiers worden doorgelicht, tot grote woede van familieleden. Enkele Chinese familieleden gaan in hongerstaking, omdat ze te weinig nieuws krijgen.

- Het onderzoek wijst uit dat er geen verdachten zijn bij de passagiers.

- Er worden brokstukken opgemerkt op satellietfoto's die volgens de Australische kustwacht mogelijk van de vermiste Boeing afkomstig zijn. Volgens de Maleisische minister van Transport is het spoor geloofwaardig, maar is enige voorzichtigheid nodig.

- Een zoekgebied in het zuiden van de Indische Oceaan wordt afgebakend, in de hoop daar nog meer wrakstukken te vinden.

- Vier vliegtuigen kammen het gebied uit, meerdere schepen zijn onderweg. Voorlopig wordt de zoektocht belemmerd door het slechte weer.