Referendum Krim: stembureaus open

Vandaag kijkt de hele wereld naar Oekraïne en meer bepaald naar de Krim. Daar moet de bevolking zich vandaag uitspreken over een toetreding tot Rusland. De aanloop naar het referendum verliep grimmig, met clashes tussen pro-Russische groeperingen en westersgezinden. Ook op internationaal vlak is de spanning te snijden, een veelheid aan westerse landen zegt nu al de uitslag niet te zullen erkennen.

Het referendum stelt de bevolking voor twee keuzes: toetreden tot Rusland of een onafhankelijke staat worden die verbonden is met Oekraïne. De verwachtingen zijn dat een meerderheid voor het eerste zal kiezen. In de VN werd gisteren nog een resolutie verworpen, opgesteld door de VS, om het referendum te veroordelen. Rusland stelde echter een veto, een recht dat het heeft als lid van de VN-Veiligheidsraad. De Europese Unie en de VS lieten al meermaals verstaan dat ze maatregelen zullen nemen tegen Rusland als het referendum doorgaat.

Rusland lijkt zich daar tot nog toe weinig van aan te trekken. De druk die het uitoefent op de Krim is immens, het schiereiland is de facto bezet door Russische troepen, al blijft Moskou ontkennen dat het effectief om Russische militairen gaat.

Gisteren werd er nog olie op het vuur gegooid toen Russische troepen net buiten de Krim werden gesignaleerd. Oekraïne had het meteen over een militaire invasie. Het geeft aan tegen welke achtergrond het referendum plaatsvindt.

 

Bekijk ook: