Parijs bant helft van auto's uit de stad

In Parijs wordt het gebruik van de wagen vanaf maandag beperkt. Wegens de hevige luchtvervuiling zal nog maar de helft van de wagens in de Franse hoofdstad worden toegelaten, zo heeft de regering zaterdag beslist.

Parijs heeft al vijf dagen met smog te kampen. En naar verwachting zal de luchtvervuiling zondagavond, maandag en dinsdag alleen maar verder toenemen.

Daarom heeft de Franse regering beslist om vanaf maandagmorgen 5.30 uur restricties op te leggen aan het autoverkeer in de vier districten van de Parijse metropool: Parijs, Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine en Val-de-Marne.

Concreet zullen op de oneven dagen (zoals maandag 17 maart) enkel de wagens met een oneven nummerplaat de weg op mogen. Op de even dagen zijn de wagens met een even nummerplaat aan de beurt. Hoe lang de regeling van het alternerend rijden zal gelden, is nog niet duidelijk. De regering heeft enkel aangekondigd dat de maatregel maandag opnieuw zal bekeken worden. In een poging om de luchtvervuiling tegen te gaan, was eerder al beslist om het openbaar vervoer in de hoofdstad gratis te maken.

Het is niet de eerste keer dat het systeem van alternerend rijden in Parijs wordt toegepast: dat gebeurde ook al eens in 1997.