Communicatie Boeing "opzettelijk uitgezet"

Een week na het verdwijnen van de Boeing 777 die opsteeg in Kuala Lumpur, lijkt het onderzoek steeds meer uit te gaan van kwaad opzet. De Maleisische premier Najib Razak zei tijdens een persconferentie dat het communicatiesysteem "opzettelijk" werd uitgeschakeld, waarna het vliegtuig van koers veranderde. De focus ligt nu op de passagiers en de crew van de Boeing, de politie hield al een huiszoeking in het huis van de piloot.

De eerste aanwijzingen naar een kaping kwamen er afgelopen nacht, toen een anonieme bron uit de Maleisische regering liet weten dat alles in die richting wees. De Maleisische premier wou dat tijdens een speciaal bijeengeroepen persconferentie niet bevestigen, maar de theorie van een kaping is nu wel heel plausibel. Het uitschakelen van de communicatiesystemen kan namelijk enkel gebeuren door iemand die er de technische kennis voor heeft.

Toch hield premier Razak de boot nog wat af: "Het onderzoek is nog lopende. We bekijken nog steeds alle mogelijkheden en focussen ons nu vooral op de passagiers en de piloten", zei premier Najib Razak daarover.

Het onderzoek heeft volgens de premier wel een nieuwe fase bereikt. Nieuwe data over het vluchtverloop maakt namelijk dat de zoektocht in de Zuid-Chinese Zee stopgezet kan worden. Volgens de informatie maakte de Boeing na ongeveer een uur vliegen een scherpe bocht en leek het terug te keren naar Maleisië. Daarna verdween het volledig van de radar, de laatste signalen komen van twee mogelijke locaties: ten noorden van Thailand of in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan.

Die informatie leidt tot twee nieuwe zoekgebieden: het ene loopt van de grensstreek tussen Kazachstan en Turkmenistan tot aan Thailand, het andere bestrekt het gebied tussen Indonesië en Zuid-India (zie kaart onderaan).

Waar het vliegtuig uiteindelijk beland is, blijft voorlopig onduidelijk. De belangrijkste vraag blijft dan ook onbeantwoord: is het vliegtuig gecrasht of hebben de vermeende kapers het toestel ergens anders doen landen.