Vliegtuig'terrorist' is 19-jarige asielzoeker

Een van de twee personen die met een gestolen paspoort op het vermiste toestel van Malaysia Airlines is geraakt, is een Iraanse asielzoeker van negentien. Het gaat dus niet om een terrorist. Dat heeft de politie in Maleisië bekendgemaakt, die ook een foto van de man heeft vrijgegeven.

De negentienjarige Pouria Nour Mohammed Mehrdad reisde met een Oostenrijkse paspoort dat eerder in Thailand werd gestolen. Hij was onderweg naar Duitsland, waar hij asiel ging aanvragen. Hij wilde vanuit Kualu Lumpur, via Peking en Amsterdam naar Frankfurt vliegen.

De tiener staat bij de buitenlandse inlichtingendiensten niet geregistreerd als lid van een terroristische organisatie.

Zoektocht uitgebreid

Van de vermiste Boeing 777 is nog altijd geen spoor. “De zoek- en reddingsteams hebben hun gebied uitgebreid tot buiten de vliegroute”, luidt het bij de Maleisische luchtvaartmaatschappij. Ook de bergen en heuvels aan de westkust van Maleisië, dichtbij waar het vliegtuig verdween, worden al doorzocht.

Ook Vietnam heeft zijn zoekgebied met 26.000 vierkante kilometer uitgebreid. Zo’n 150.000 vierkante kilometer is al uitgekamd. “Er is weinig hoop op een positieve afloop.”