11/03/2004: 191 doden bij aanslag in Madrid

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat 191 mensen om het leven kwamen bij een aanslag op pendeltreinen in Madrid. Meer dan 1.800 mensen raakten gewond. Deze video toont de extra nieuwsuitzending van VTM NIEUWS die middag.

Tien bommen ontploften tijdens de ochtendspits van 11 maart 2004 bijna gelijktijdig aan boord van vier pendeltreinen. In de loop van de dag werden nog drie niet-ontplofte explosieven onschadelijk gemaakt.

ETA verdachte nummer 1

De aanslagen, die exact 30 maanden na die van 9/11 gebeurden, werden door de regering aanvankelijk aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA toegeschreven. Drie dagen nadien zijn er parlementsverkiezingen in Spanje, en als de aanslagen het werk van moslimterroristen zouden zijn, zouden de kiezers ze kunnen zien als een gevolg van de Spaanse steun voor de invasie in Irak. De oppositiepartij PSOE van José Luis Zapatero zal  de verkiezingen uiteindelijk winnen.Op 3 april 2004 bliezen vier verdachten, onder wie het vermeende brein achter de aanslagen, zich op wanneer de politie hun schuilplaats in Leganes binnenviel. Ook een politieman kwam hierbij om het leven. 

30.000 jaar cel

Op 31 oktober 2007 kwam een rechtbank tot de slotsom dat de aanslagen het werk waren van moslimextremisten, en werden 21 van de 28 beschuldigden veroordeeld. In beroep werden vier van hen nog vrijgesproken. Drie van de acht hoofdbeklaagden werden schuldig bevonden aan terroristische moorden en poging tot terroristische moorden. Ze kregen straffen van meer dan 30.000 jaar cel, wat in de praktijk beperkt wordt tot veertig jaar cel voor elk van hen.