'Verkiezingen' in Noord-Korea

Noord-Korea houdt vandaag parlementsverkiezingen. Alle Noord-Koreanen mogen gaan stemmen, maar er is niks democratisch aan. Er is maar één kandidaat per kiesdistrict, en die wordt aangesteld door de regering. Alle kandidaten zijn ook lid van de enige toegelaten partij in Noord-Korea.

De bevolking mag de kandidaat enkel goed- of afkeuren. Bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, leverde dat een totale goedkeuring op: iedereen stemde voor. De opkomst lag op 99,98%. De verkozen kandidaten zetelen in het parlement. Dat komt een tweetal keer per jaar samen, om de begroting en de voorstellen van de arbeiderspartij goed te keuren. In werkelijkheid heeft het geen enkele macht.

Deze verkiezingen, de eerste onder Kim Jong-un, laten de autoriteiten vooral toe het aantal mensen te tellen dat het land ontvlucht is sinds de laatste verkiezingen. De kieslijsten zijn dan weer interessant voor buitenlandse waarnemers: ze laten zien welke partijgetrouwen uit de gratie zijn gevallen na de regimewissel in 2011, toen Kim Jong-un aan de macht kwam. De nieuwe bevelhebber liet al een aantal oude getrouwen verwijderen of executeren, onder wie zijn oom Jang Song-thaek.