Monument voor slachtoffers Breivik

De Noorse regering schreef een wedstrijd uit om een herdenkingsmonument te ontwerpen voor de 77 slachtoffers die bij de bloederige aanslagen van Anders Breivik, zo’n vier jaar geleden, omkwamen. De Zweedse kunstenaar Jonas Dahlberg kwam als winnaar uit de bus en mag nu in de Noorse hoofdstad Oslo en in Sørbråten, het kustplaatsje dat uitkijkt op het eiland Utøya, zijn idee voor een monument uitwerken.

De extreemrechtse terrorist Anders Breivik liet een diepe wonde na bij de Noorse gemeenschap. Die wonde is het basisidee geweest voor de Zweedse kunstenaar. Door een stuk land weg te snijden splitst hij het schiereiland van Sørbråten in twee delen.  

Zijn ontwerp stelt een wonde of snee in de natuur zelf voor en moet het abrupte en permanente verlies van de slachtoffers voorstellen. Hun namen zullen herinnerd worden en op het vrijgekomen oppervlak komen te staan. Bezoekers zullen de namen van de slachtoffers wel kunnen zien, maar tussen hen gaapt een 3,5 meter brede kloof, waardoor ze buiten bereik blijven.

Ook in Oslo wordt het idee van de wonde verdergezet in een herdenkingsmonument. In de buurt van de regeringsgebouwen, waar ook de aanslag plaats vond, wil Dahlberg een wandelpad aanleggen. Het pad moet ietwat afbuigen en moet een  onderbreking in de dagelijkse routine van voorbijgangers voorstellen, zoals dat gebeurde bij de bomaanslag. Ook hier zullen de namen van de slachtoffers worden aangebracht. Men tracht van de site ook een ontmoetingsplaats te maken waarbij passanten kunnen stilstaan bij de grootste gruwel uit de Noorse geschiedenis.

© Foto's Jonas Dahlberg Studio