Kosovo: een natie dankzij voetbal?

Gisteren speelde Kosovo voor het eerst een officiële interland. 15.000 toeschouwers zagen hoe de Kosovaren het opnamen tegen Haïti. Scoren lukte helaas niet, de wedstrijd eindigde op 0-0. Toch is het sportieve belang van deze historische wedstrijd ondergeschikt aan het politieke.

In 2008 riep een Albanese meerderheid de onafhankelijkheid uit van Kosovo, na een lange strijd tegen de Servische overheersing. Ondertussen erkennen 108 leden van de Verenigde Naties het land, voor Servië is het nog steeds een autonome provincie.

Deze voetbalwedstrijd is dan ook niet te onderschatten voor het Kosovaarse volk in hun streven naar een nationale eigenheid. Na een vlag en een volkslied hebben ze nu ook een eigen voetbalelftal als bindende factor. Denk maar aan de oranjegekte bij onze noorderburen of het Belgiëgevoel dat de Rode Duivels de laatste tijd lijken op te wekken.

Voorlopig moest het voor Kosovo nog gebeuren zonder volkslied of andere nationale symbolen. Dat komt omdat Kosovo zelf nog geen lid is van de Verenigde Naties. Enkel als VN-lid kan je toetreden tot de FIFA en mag je deelnemen aan officiële toernooien. Zelfs dit oefenduel kwam er pas na veel politiek masseerwerk.