Arrestatiebevel tegen leider Krim

Het Oekraïense gerecht heeft de arrestatie van de pro-Russische regeringsleider van de Krim, Sergej Aksjonov, en de voorzitter van het parlement, Vladimir Kostantinov, op het Oekraïense schiereiland bevolen. Ze hebben de grondwet van de vroegere Sovjetrepubliek overtreden met hun maatregelen voor de afscheiding van de Krim. Dat melden Oekraïense media op gezag van een rechtbank in Kiev.

Referendum

Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de twee politici effectief opgepakt zullen worden. De Krim staat sinds afgelopen weekend onder controle van pro-Russische troepen. Aksjonov kondigde een referendum aan over de status van het schiereiland, dat zou er 30 maart komen.

Rekeningen bevroren

Intussen heeft de EU de rekeningen van Viktor Janoekovitsj en zeventien anderen bevroren. De sancties zijn gericht tegen mensen die volgens de EU verantwoordelijk zijn voor de verduistering van Oekraïense staatsgeld of voor schendingen van de mensenrechten. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hadden maandag beslist om een dergelijke lijst op te stellen.