China verklaart vervuiling de oorlog

De Chinese premier Li Keqiang gaat "de oorlog verklaren" aan de vervuiling, zo kondigde hij woensdag aan op het jaarlijkse nationaal Volkscongres. Daarmee reageert de overheid op de groeiende ongerustheid van de bevolking over de chronische smog en de steeds terugkerende problemen met de voedselveiligheid.

Eerder had hij ook al aangekondigd dat China het jaarlijkse militaire budget voor dit jaar met 12,2 procent verhoogt. Het land verwacht daarnaast een economische groei van 7,5 procent in 2014.

De op één na grootste economie ter wereld verkrijgt 70 procent van de energie uit steenkool. De aftakeling van het milieu "is een waarschuwing van de natuur voor een model van blinde en inefficiënte ontwikkeling", aldus de premier in een toespraak, aan het begin van het jaarlijkse Volkscongres.

"We moeten resoluut de oorlog aan de vervuiling verklaren, zoals we tegen armoede gedaan hebben", zei hij nog. "50.000 verwarmingsketels op steenkool zullen dit jaar worden verwijderd", aldus de premier.

Daarnaast zullen de thermische centrales worden gemoderniseerd en worden 6 miljoen verouderde voertuigen naar de sloop gebracht.

De eerste minister zei nog dat het land een plafond zal invoeren voor het energieverbruik en dat maatregelen getroffen worden om de watervervuiling in te perken, de bodem te bewaren en waterrijke gebieden, bossen en prairies te herstellen.

De Chinese overheid wil dit jaar meer dan 10 miljoen mensen uit de armoede halen en de sociale zekerheid verbeteren. "Het basisdoel van de regering is om ervoor te zorgen dat ieder een gelukkiger leven kan leiden", zei Li Keqiang nog.