Het economisch belang van Rusland

De Verenigde Staten en de Europese Unie willen de crisis in Oekraïne zonder geweld oplossen en dreigen Rusland te treffen met economische maatregelen. Gezien het grote belang van Rusland in zowel de Verenigde Staten als Europa, liggen economische maatregelen echter niet voor de hand.

De handel tussen de Verenigde Staten en Rusland is goed voor een totaal bedrag van 38,1 miljard dollar. Daarvan importeert de VS 26,96 mlijard dollar aan goederen vanuit Rusland. Vooral het grote aandeel olie- en petroleumproducten maakt dat Rusland belangrijk is voor de energievoorziening in de VS. Economische sancties van de VS tegen Rusland liggen dus niet zomaar voor de hand. Dat bevestigt ook Alexis Rodzianko, de voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Rusland.

Ook voor Europa is Rusland een belangrijke energieleverancier. Niet minder dan één derde van het gas dat in Europa gebruikt wordt is afkomstig uit Rusland. Duitsland alleen al importeert jaarlijks voor bijna 30 mlijard dollar aan gas uit Rusland. Europa beschikt - dankzij de zachte winter - momenteel dan wel over een grote gasvoorraad, met een deel van de gastoevoer in handen beschikt Rusland over veel macht. Vice versa speelt de EU ook een erg belangrijke rol in de Russische economie. De Europese Unie is namelijk goed voor 50 % van de totale Russische import en export.