Dossier Crisis Oekraïne

Situatie Oekraïne afgelopen nacht

Om vier uur Belgische tijd is het vermeende ultimatum voor het Oekraïense leger op de Krim afgelopen. Als het leger de Krim tegen dan niet zou verlaten, zou Rusland aanvallen, zo klonk het gisteren. Het nieuws over het ultimatum werd verspreid door het Oekraïense ministerie van Defensie dat zou zijn ingelicht door de Russische Zwarte Zeevloot. Het Kremlin heeft altijd ontkend dat er een ultimatum zou zijn en tot nu toe is er dan ook geen sprake van een aanval.

Gisteravond kwam ook de VN-Veiligheidsraad bijeen over de situatie in Oekraïne. Op die bijeenkomst kwam de Russische vertegenwoordiger in de VN, Vitali Tsjoerin, aan het woord. Die toonde een brief van de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj waarin die zelf aan Poetin vroeg om de orde in Oekraïne te herstellen.

In het Witte Huis is er druk overleg geweest over de situatie in het land. Amerika duldt de Russische aanwezigheid en het spierballengerol niet. Daarom heeft het land elke militaire samenwerking met Rusland opgeschort. De VS stopt ook alle gesprekken over handelsakkoorden met Rusland.

Tot slot verspreidde de activist Michail Lebed via Facebook het gerucht dat de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in een ziekenhuis in de Russische stad Rostov aan de Don aan een hartaanval overleden zou zijn. Heel wat Russische en Oekraïense media hebben het nieuws overgenomen, maar het bericht is niet bevestigd.