Russen dreigen met militaire 'storm'

Als het Oekraïense leger de Krim niet verlaat tegen morgenochtend, dreigt Rusland met een militaire 'storm' op het Oekraïense schiereiland. Dat forse ultimatum zou volgens het persbureau Interfax gemaakt zijn door Alexander Vitko, bevelhebber van de Russische vloot op de Zwarte Zee. Het Russische ministerie van Defensie doet het ultimatum intussen af als "volslagen onzin", maar acties op het terrein doen het tegendeel vermoeden. Het ultimatum dat Vitko afkondigde eindigt om 4u morgenochtend Belgische tijd, of 5u Oekraïense tijd.

Russische troepen blijven ontschepen

Volgens de Britse overheidszender BBC, die bronnen binnen het Russische leger citeert, gaat het niet om een loos dreigement, maar om een echte oorlogsverklaring. Intussen blijft Rusland massaal troepen ontschepen in Oekraïne, tegen alle internationale akkoorden in.

Ferry ingenomen

Vanavond zijn opnieuw Russische soldaten aangekomen op de Krim. Ze kwamen Oekraïne binnen via de ferry die de Krim met Rusland verbindt, nadat ze het checkpoint aan de Oekraïense grens hadden ingenomen. Dat zeggen de Oekraïense grenswachten die verjaagd zijn. De Russen omsingelden de veerbootterminal al dagen, maar tot nu hadden ze nog geen actie ondernomen. Intussen bevinden er zich volgens de Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties meer dan 16.000 Russische soldaten in de Krim.

Brief van Janoekovitsj aan Poetin

Vanavond raakte ook bekend dat de gevluchte Oekraïense president Janoekovitsj, die momenteel in Rusland verblijft, aan de Russische president Poetin gevraagd heeft om militair in te grijpen in Oekraïne. Janoekovitsj vraagt in de brief dat Poetin het leger van Rusland inzet om "de vrede, gerechtigheid en orde" te herstellen in Oekraïne. Het Russische leger moet volgens Janoekovitsj ook de Oekraïense burgers beschermen.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) komt maandagnamiddag opnieuw samen naar aanleiding van de crisis in Oekraïne en de Krim. De bijeenkomst, om 21u30 uur onze tijd, komt er op vraag van Rusland, zo melden diplomaten.