Dossier Crisis Oekraïne

De crisis in Oekraïne in een oogopslag

De crisis in Oekraïne blijft de spanningen tussen Rusland en het Westen verder verhitten. Maar wat staat er juist op het spel en waar komt de tweespalt vandaan? Deze kaarten maken de situatie in een oogopslag duidelijk. Oekraïne blijkt diep verdeeld in een pro-Russich en pro-Westers deel. Daarnaast speelt Oekraïne een enorm belangrijke rol voor de gastoevoer van Europa.

Het verdeelde Oekraïne:

De resultaten van de presidentsverkiezingen in 2010 tonen hoe verdeeld Oekraïne is. In alle westelijke provincies haalde de pro-Europese Timosjenko een meerderheid, terwijl in het pro-Russische Oosten Janoekovitsj een duidelijke meerderheid haalde. De splitsing weerspiegelt ook de grens tussen het Oekraïens-sprekende deel van Oekraïne en het oostelijke deel waar vooral Russisch gesproken wordt.


© bbc.com

De Europese gastoevoer:

Oekraïne is cruciaal in de toevoer van Russich gas naar Europa. Heel wat belangrijke pijpleidingen lopen van Rusland door Oekraïne naar Europa. Duitsland is voor 36 % van zijn gastoevoer afhankelijk van gas dat via Oekraïne vanuit Rusland komt. Daarna volgen Italië (met 27 %) en Frankrijk (met 23 %). Het belang van de pijpleidingen die via Oekraïne Europa binnenkomen is dus niet te onderschatten.


© wel.nl