Kan oorlog op Krim vermeden worden?

Vanuit de hele wereld wordt de situatie op de Krim angstvallig gevolgd, meerdere partijen proberen een oplossing te vinden om oorlog te voorkomen. Toch lijkt Poetin voorlopig vrij spel te hebben, de Krim wordt ingenomen zonder één schot te lossen en harde reacties blijven uit. De G7 veroordeelt de interventie in Rusland, de Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen deze middag samen.

De G7, de groep van zeven vooraanstaande industrielanden, veroordeelt de Russische interventie op het Oekraïense schiereiland Krim. "Wij, de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten alsook de voorzitter van de Europese Raad en de Europese Commissie, veroordelen samen de Russische schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne", zo luidt de G7-verklaring die werd vrijgegeven door het Witte Huis.

"We roepen ook alle betrokken partijen op tot zelfbeheersing en verantwoordelijkheidszin en om de spanning af te bouwen", zo staat nog in de verklaring. De leiders van de G7 zeggen dat de Russische interventie indruist tegen de "principes en waarden" waaronder de G7 en de G8 (waar Rusland zelf inzit) werken. De landen van de G7 hebben ook beslist om alle voorbereidingen voor de in juni geplande G8-top in het Russische Sotsji voorlopig op te schorten.

Vanmiddag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samen over de crisis op de Krim. Waarschijnlijk wordt er gezocht naar economische maatregelen tegen Rusland, al zijn er nog geen concrete dreigementen uitgesproken. Gisteren telefoneerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog met president Poetin. In de schriftelijke samenvatting van dat gesprek was er niks te merken van harde taal aan het adres van Rusland.

Ondertussen buigen de NAVO en de VN-veiligheidsraad zich over de situatie, maar ook hier lijkt er weinig concreet uit te komen. De VN-veiligheidsraad kan bovendien geen kant uit: Rusland is lid van die veiligheidsraad en kan alle beslissingen blokkeren.