Obama heeft lang gesprek met Poetin

De Amerikaanse president Obama heeft zijn Russische collega Poetin met aandrang gevraagd om zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken. Als hij dat niet doet, dreigt voor Rusland een groeiend isolement, zegt hij. Poetin legt zich daar niet bij neer en zegt dat “hij het recht heeft om zijn belangen en die van de Russisch sprekende bevolking te beschermen.”

Obama en Poetin hebben mekaar anderhalf uur telefonisch gesproken over de situatie op het schiereiland de Krim. Volgens Obama heeft Rusland de internationale regels overtreden door de militaire interventie in Oekraïne. Hij vraagt dat Poetin op een vreedzame manier in dialoog gaat met de overgangsregering in Kiev.

“Russen bedreigd”

Maar Poetin zegt dat er in de Krim en in het Oosten van Oekraïne, waar heel wat etnische Russen wonen, “een echte dreiging is voor de levens en het welzijn van de Russen”. Hij noemt het “criminele acties van ultranationalisten die ondersteund worden door de overgangsregering in Kiev."

Moskou wordt ervan beschuldigd meer dan 6.000 manschappen te hebben gestuurd naar het schiereiland. De Oekraïense interim-premier Yatsenuk liet alvast weten zijn leger in staat van paraatheid te hebben gebracht.

Diplomatiek overleg

Het diplomatieke overleg komt ondertussen op toerental. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft voor de tweede keer in evenveel dagen tijd een spoedbijeenkomst gehouden. Secretaris-generaal Bank Ki-Moon riep Poetin daarbij op om zo snel mogelijk de dialoog met Kiev te starten.

Vandaag komt ook de Navo bijeen, en morgen houden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een spoedzitting over de onrust in Oekraïne.