Dossier Crisis Oekraïne

Poetin mag leger naar Oekraïne sturen

De Russische president Vladimir Poetin heeft van het Russische hogerhuis toestemming gekregen om gewapende troepen naar in Oekraïne te sturen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Het Hogerhuis was uitzonderlijk samengekomen om te spreken of Rusland troepen naar Oekraïne mag sturen, zoals Poetin eerder vandaag gevraagd had.

“Met betrekking tot de uitzonderlijke situatie in Oekraïne, de levens van Russische burgers die bedreigd worden en evenals die van de gewapende krachten van de Russische Federatie in Oekraïne (meer bepaald in de Krim) vraag ik (…) toestemming om gewapende krachten van de Russische Federatie te mogen inzetten in Oekraïne totdat de socio-politieke situatie in dat land genormaliseerd is”, zei de Russische president.

Opvallend is dat Poetin de toestemming vroeg om het Russische leger naar Oekraïne te sturen en dus niet specifiek naar de Krim. In principe kunnen er door de goedkeuring van het Hogerhuis nu onmiddellijk Russische troepen naar Oekraïne gestuurd worden, maar de vraag is of dat ook effectief snel zal gebeuren.

Overigens heeft het Russische Hogerhuis in dezelfde spoedzitting vandaag beslist om de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten terug te roepen.