VS: "Honderden Russen naar de Krim"

Rusland heeft “honderden soldaten” naar het Oekraïense schiereiland Krim gestuurd. Dat heeft een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris bij Defensie gezegd. De Oekraïense autoriteiten spraken gisteren al van een invasie, door 2.000 Russische soldaten.

Volgens dezelfde anonieme bron bij de Amerikaanse Defensie heeft de VS voorlopig geen plannen voor een militaire tegenreactie. Er wordt voorrang gegeven aan een diplomatieke oplossing. President Obama zei gisteren wel “diep bezorgd” te zijn en waarschuwde Rusland voor “de prijs die zal worden betaald als de integriteit van Oekraïne wordt geschonden.”

De bron zegt ook nog dat Moskou Washington niet op de hoogte zou hebben gebracht van de intentie om troepen te ontplooien in de Krim. De Oekraïense regering heeft aan de VS ook nog geen officiële vraag gesteld om hen militair te helpen.

In de Krim is het zeer onrustig, sinds president Janoekovitsj vorige week moest afdruipen. Er wonen veel Rusland, die niet akkoord gaan met de ontwikkelingen in de hoofdstad.

Bekijk ook: