Gewapende Russische invasie in Oekraïne

Het Oekraïense schiereiland Krim ondergaat een "gewapende invasie" vanwege Rusland, met meer dan 2.000 Russische soldaten die naar Simferopol zijn overgevlogen, zo heeft een hoge Oekraïense ambtenaar gezegd. Simferopol is de hoofdstad van de autonome pro-Russische republiek in Oekraïne.

Er is melding van Russische helikopters in de lucht, en marineschepen patrouilleren voor de kust. De nieuwe regering in Kiev spreekt van een Russische invasie. Interim-president Toertsjinov heeft Rusland opgeroepen om te stoppen met de provocaties.

Gewapende mannen hebben afgelopen nacht onder meer de luchthaven van Simferopol op het schiereiland bezet. Ze willen naar eigen zeggen de orde bewaren en vermijden dat radicalen uit het westen op de Krim landen. Ondertussen is ook de luchthaven van Sevastopol bezet. Daar zou het om Russische gewapende troepen gaan. De Oekraïense interim-minister van Binnenlandse Zaken Avakov spreekt over een gewapende invasie. De VS hebben intussen verzekerd volledig achter Oekraïne te staan.