Janoekovitsj wil terug naar Oekraïne

Oekraïens ex-president Viktor Janoekovitsj heeft in Rusland verkondigd te zullen vechten voor zijn land. Hij beschouwt zichzelf nog steeds als het rechtmatige staatshoofd van Oekraïne, zo bleek vrijdag bij een persconferentie in het Russische Rostov aan de Don. Hij zei niet te willen deelnemen aan de "illegale" presidentsverkiezingen van 25 mei.

In zijn land is volgens hem een fascistische minderheid aan de macht gekomen. "De macht is gegrepen door nationalisten, fascistische tieners die de absolute minderheid van Oekraïne zijn", aldus Janoekovitsj. "Ik beschouw het Oekraïense parlement niet als legitiem."

Hij verweet het Westen ervan een "onverantwoordelijk beleid" te voeren in de voormalige Sovjetrepubliek, door de oppositiebeweging op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev te steunen. Janoekovitsj zag zich genoodzaakt zijn land te verlaten na doodsbedreigingen, zo verkondigde hij. Hij belandde in Rusland dankzij "patriottistische officieren". Naar eigen zeggen heeft hij Russisch president Vladimir Poetin nog niet heeft ontmoet, maar wel telefonisch gesproken.

Hij beklemtoonde niet gevlucht te zijn, maar eerst van Kiev naar Charkiv te zijn gegaan, toen zijn auto door "automatische wapens van alle kanten" onder vuur werd genomen. Hij zei ook nog dat hij naar Oekraïne zal terugkeren eens zijn veiligheid en die van zijn familie gegarandeerd kan worden.

Janoekovitsj waarschuwde daarnaast voor bloedvergieten op de Krim. Wat nu in het autonome gebied gebeurt, is een "natuurlijke reactie" op de staatsgreep in Kiev. Volgens hem gaat het om zelfverdediging. Het schiereiland moet volgens de politicus met meer autonomie onderdeel van Oekraïne blijven.