Twee luchthavens bezet op de Krim

De spanningen in Oekraïne lopen verder op, nu de situatie op de Krim steeds grimmiger wordt. Gewapende mannen hebben afgelopen nacht de luchthaven van Simferopol op het schiereiland bezet.  Ze willen naar eigen zeggen de orde bewaren en vermijden dat radicalen uit het westen op de Krim landen. Ondertussen is ook de luchthaven van Sevastopol bezet. Daar zou het om Russische gewapende troepen gaan. De Oekraïense interim-minister van Binnenlandse Zaken Avakov spreekt over een gewapende invasie. De VS hebben intussen verzekerd volledig achter Oekraïne te staan.

De VS deden dat bij monde van vicepresident Joe Biden. In een telefoongesprek met premier Jatsenjoek sprak hij de “totale steun” uit. Het Witte Huis laat verder weten dat Biden heeft "verzekerd dat de Verenigde Staten aan Oekraïne hun volledige steun zullen bieden bij de noodzakelijke hervormingen om opnieuw economisch gezond te worden, de verzoening voort te zetten, haar internationale verplichtingen te respecteren en open en constructieve relaties na te streven met haar buren.”

Rusland zei gisteren in een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry nog dat het niet achter de problemen op de Krim zit. Bovendien benadrukten de Russen dat ze de territoriale integriteit van Oekraïne niet willen schenden.

Maar ondertussen worden de militaire oefeningen in de Zwarte Zee opgedreven en houdt Rusland nu ook jachtvliegtuigen klaar.