Dossier Crisis Oekraïne

Rusland: "We blijven van Oekraïne af"

Rusland heeft zich ertoe geëngageerd de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren en heeft verzekerd niet achter de problemen in de Krim te zitten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaard na een telefoongesprek met zijn Russische collega Lavrov.

Op het Oekraïense schiereiland Krim hebben sympathisanten van Rusland zich tegen de opstand in de hoofdstad Kiev gekeerd. Ze bezetten er het regionaal parlement en laten er de Russische vlag wapperen.

En net nu houdt Rusland een militaire oefening in de Zwarte Zee, van waar het Oekraïne goed in de gaten kan houden. Zowel Kerry als het Witte Huis stuurden daarvoor al een waarschuwing richting Rusland en verklaarden hun militaire activiteiten in de regio in het oog te houden.

Maar Lavrov heeft Kerry nu verzekerd dat “de militaire oefeningen geen verband houden met Oekraïne en al eerder gepland waren.” Lavrov heeft ook de verklaring van president Poetin herhaald dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne zal respecteren.”

Kerry zegt Lavrov te willen geloven, “maar woorden zijn natuurlijk woorden. We hebben allemaal geleerd dat daden het verschil maken.”