Russische vlag wappert in Oekraïne

Op het Oekraïense schiereiland Krim hebben onbekenden de gebouwen van het parlement en de regionale regering bezet.

Ongeveer dertig mannen schoten met snelvuurgeweren het glas van de toegangsdeur kapot en raakten zo binnen, meldt het Russisch persbureau Interfax in Simferopol. Daarna hebben de mannen met hout en afvaltonnen de ingang gebarricadeerd. Op de gebouwen wappert de Russische vlag, zeggen getuigen.

De groep bestempelde zichzelf als verdedigers van de belangen van de Russisch sprekenden op de Krim.

Een woordvoerder van de Krim-Tataren vertelde dat de groep uniformen zonder verdere herkenning draagt. Ze hebben nog geen eisen gesteld.

Er zijn talrijke veiligheidstroepen aan de zetel van de regionale ministerraad ontplooid. “De autoriteiten zullen snel weten wie de bezetters zijn en wat ze willen”, zegt volksvertegenwoordiger Andrej Sentsjenko van de partij van ex-premier Joelia Timosjenko.

De meerderheid van de Krim-bewoners bestaat uit etnische Russen.

De haven Sebastopol is de basis van de Russische Zwarte Zeevloot. Woensdag was in het Simferopol tot incidenten gekomen tussen tegenstanders en voorstanders van een toenadering. Er vielen minstens dertig gewonden, van wie enkelen verzorging in het ziekenhuis nodig hadden. Twee mannen overleden, waarvan één ten gevolge van een hartstilstand.

Gezien het toenemend protest op de Krim heeft Rusland de bescherming van zijn vloot opgevoerd.