Arizona: Veto tegen antihomowet

De gouverneur van Arizona, Jan Brewer, heeft woensdag haar veto gesteld tegen een bijzonder omstreden wet waardoor bedrijven de godsdienstvrijheid zouden kunnen inroepen om homoseksuele klanten te weigeren. De tekst, die er vorige week groen licht kreeg, "is in algemene termen geformuleerd en zou onbedoelde en negatieve gevolgen kunnen hebben. Ik heb enkele minuten geleden mijn veto gesteld", verklaarde Jan Brewer.

De republikeinse gouverneur, die bekend staat om haar ultraconservatieve standpunten op het vlak van migratie, stelde dat aloude normen over het huwelijk en het gezin onder druk staan. "Niettemin geloof ik oprecht dat de wet potentieel meer problemen kan veroorzaken dan hij tot doel heeft er op te lossen. Hij zou Arizona kunnen verdelen op een manier die we niet voor mogelijk achten en die niemand wil", zegt Brewer.

Tegen het initiatief kwam heel wat verzet, onder andere van de invloedrijke American Civil Liberties Union (ACLU), die de gouverneur had opgeroepen haar veto te stellen.