Oeganda kondigt anti-homowet af

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een controversiële anti-homowet ondertekend. Holebi's riskeren voortaan een levenslange gevangenisstraf.

De anti-homowet werd in december al door het Oegandese parlement goedgekeurd, maar werd vandaag van kracht door de handtekening van president Museveni. Vanaf nu is het in Oeganda onder meer strafbaar om over homoseksualiteit te praten zonder het te veroordelen. Holebi's die de anti-homowet herhaaldelijk overtreden riskeren levenslang, Ook seks met minderjarigen van hetzelfde geslacht of met mensen die drager zijn van het HIV-virus kan een levenslange gevangenisstraf betekenen.

De wet, die in de originele versie nog de doodstraf inhield, oogst al langer dan vandaag veel kritiek. Onder meer Amerikaans president Barack Obama had al kritiek op de nieuwe regelgeving, net als verschillende mensenrechtenorganisaties. Onder druk van de kritiek kwam Museveni de afgelopen maanden regelmatig terug op zijn beslissing om de nieuwe wet te bekrachtigen, maar volgens de president is de steun voor de anti-homowet zo groot dat Museveni niet anders kan dan de wet te ondertekenen.

Een woordvoerder noemt de anti-homowet geen beperking van de mensenrechten, "maar een herstel van de morele regels".