Honderden betogers opgepakt in Moskou

Bij protesten in Moskou zijn meer dan honderd manifestanten opgepakt. Ze betoogden tegen de politieke willekeur bij Justitie. Volgens de Kremlinkritische website kasparov.ru namen zevenhonderd mensen deel aan het protest, de Russische politie zegt dat er maar 200 mensen waren. Ook oppositieleider Alekseïxej Nawalny en de protestband Pussy Riot werden opgepakt.

Sinds maandag staan er veel politiemensen rond het gerechtsgebouw in Moskou. Daar werd het proces tegen acht oppositieleden gevoerd. Ze werden beschuldigd van het aanzetten tot geweld tegen de staat. Op 6 mei 2012 namen ze deel aan een gewelddadige ordeverstoring. Dat was de dag voor de derde ambtstermijn van Vladimir Poetin begon. Ze riskeren een levenslange gevangenisstraf. De verdediging eist de vrijspraak omdat er onvoldoende bewijzen zijn. De mensenrechtenorganisaties bekritiseren het proces omdat het politiek gemotiveerd is.

De rechter heeft hen vrijdag al schuldig bevonden. De strafmaat moet nog bepaald worden. Toen werden er al meer dan 200 mensen gearresteerd.