Deel bevolking Fukushima mag terug

Bijna drie jaar na de aardbeving, tsunami en kernramp heft Japan een evacuatiebevel op voor een gebied dichtbij de kerncentrale van Fukushima. Daardoor kunnen de ontheemden terug naar huis. Dat zeggen de Japanse autoriteiten maandag.

"Het opheffen van het formele evacuatiebevel gaat in op 1 april en belangt driehonderd mensen aan" met een huis in Tamura, een stad op een twintigtal kilometer van de getroffen centrale, zei een verantwoordelijke van het kabinet van de eerste minister.

De twee komende jaren zullen tot dertigduizend mensen terug naar hun huis mogen, dat ze moesten verlaten vanwege de sterke straling van de verwoeste centrale, voegde de verantwoordelijke eraan toe. De vroegere bewoners van het ontruimde gebied zijn het er wel niet over eens of het wel een goed idee is om terug naar huis te keren. Sommigen vrezen voor hun gezondheid vanwege de reststraling die nog altijd gemeten wordt.

De overheidsrichtlijnen bepalen dat de gebieden dichtbij de kerncentrale Fukushima Daiichi opnieuw bewoonbaar kunnen verklaard worden als de radioactieve straling er minder dan 20 millisievert per jaar bedraagt.

Volgens de Internationale Commissie voor Radiologische bescherming is een gemiddelde blootstelling aan 1 millisievert per jaar niet gevaarlijk. Een straling van minder dan 100 millisievert per jaar zou het risico op kanker bovendien niet gevoelig verhogen. Ter vergelijking: een radiologiescan in het ziekenhuis zorgt voor een blootstelling van 10 millisievert.

Ongeveer drie jaar na de aardbeving, tsunami en kernramp van Fukushima in het noordoosten van Japan kan een honderdduizendtal bewoners van de regio nog steeds niet naar huis terugkeren, zegt het agentschap voor de wederopbouw. De aardbeving en tsunami eisten meer dan 18.000 doden en veroorzaakten de kernramp.