Reynders ziet toekomst voor Iran

Volgens Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kan Iran opnieuw aansluiting vinden bij de internationale gemeenschap. Hij wil wel eerst een transparant akkoord over het nucleaire programma van Iran. Dat heeft hij gezegd aan een ploeg van VTM NIEUWS in Teheran.

Reynders ontmoet er vandaag Iraans president Hassan Rohani en minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. De als gematigd omschreven Rohani brak sinds zijn verkiezingsoverwinning in juni vorig jaar met het radicale discours van zijn conservatieve voorganger Mahmoed Ahmadinejad en zocht opnieuw toenadering tot de internationale gemeenschap. "Het is mogelijk voor Iran om opnieuw aansluiting te vinden bij de internationale gemeenschap, maar dan moet er eerst een transparant akkoord gesloten worden over het nucleaire programma, met echte internationale controle. Dan kunnen ook economische relaties hervat worden", zo stelde Reynders.

Net als enkele Europese collega's wil de Belgische minister in Teheran de inspanningen van Catherine Ashton ondersteunen. De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid forceerde in november een interim-akkoord tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland over het controversiële kernprogramma. De onderhandelingen zouden deze zomer tot een allesomvattend akkoord moeten leiden, dat het westen garanties biedt dat het programma enkel vreedzame doeleinden dient. In ruil zouden de zware economische sancties tegen Iran opgeheven worden. Het land kreunt onder het olie-embargo en de drooglegging van de financiële transfers naar het buitenland.

Gevolgen voor Israël en Syrië

Reynders ontwaarde de voorbije maanden een verandering in Iran. Maar het blijft de hoogste geestelijke leider, ayatollah Ali Khamenei, die het laatste woord heeft over de koers van de islamitische staat. "Ik praat met de politieke instellingen. De rest is de religieuze zaak van Iran". De onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma zijn van immens belang voor de stabiliteit in de woelige regio. Een mislukking zou de spanningen met Israël ten top drijven, een succes zou dan weer een oplossing voor de aanslepende oorlog in Syrië dichterbij kunnen brengen. Ook dat conflict komt aan bod in de gesprekken in Teheran. Reynders wil er bij zijn Iraanse gesprekspartners op aandringen om druk te zetten op het Syrische regime om meer humanitaire dienstverlening mogelijk te maken. Tenslotte wil de minister ook de doodstraf, vrouwenrechten en andere penibele kwesties op het vlak van de mensenrechten in Iran aansnijden.