Gewonden bij nieuw protest tegen WK

Bij nieuw protest tegen het WK voetbal in Sao Paulo, zijn minstens vijf gewonden gevallen, onder wie enkele agenten. De politie zette traangas in. Volgens de ordediensten vernielden gemaskerde betogers de ruiten van bankfilialen, staken ze vuilnis in brand en wierpen ze barricades op in de straten.

Zo'n 100 van de naar schatting 1.000 manifestanten werden opgepakt. Ook een vijftal journalisten is meegenomen voor verhoor. Een woordvoerder van de betogers beweert dat de politie als eerste geweld gebruikte. "Er was nog geen enkele ruit gesneuveld, maar de agenten begonnen iedereen aan te vallen", zei hij. Aan de kop van de betoging liepen radicale anarchisten mee van Black Blocs, gekleed in het zwart en het gezicht bedekt.

In de metropool Sao Paulo vindt op 12 juni de openingsmatch van het WK voetbal plaats. Er is al herhaaldelijk geprotesteerd tegen de dure investeringen voor het kampioenschap, terwijl Brazilië amper geld vrijmaakt voor sociale investeringen in onderwijs, gezondheid of infrastructuur. Het WK kost Brazilië naar schatting 11 miljard dollar.