Renzi wordt premier en stelt ploeg voor

In Italië is formateur Matteo Renzi erin geslaagd een regering te vormen. Hij wordt zelf premier, van zijn zestien ministers zijn de helft vrouwen. Dat had hij op voorhand beloofd, en dat is een primeur in de politieke geschiedenis van Italië.

De grootste verrassing is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken: dat is niet meer Emma Bonino, maar wel de veertigjarige Federica Mogherini, partijgenote van Renzi en ‘EU-deskundige’. Een andere partijgenote, Roberta Pinotti wordt Defensieminister. Zij viel in het verleden op door haar strijd om clusterbommen te verbieden.

De andere vrouwelijke ministers komen op de departementen Onderwijs (Stefania Giannini), Landbouw (Federica Guidi) en Gezondheid (Beatrice Lorenzin).

Angelino Alfano, de (vroegere) bondgenoot van Silvio Berlusconi en leider van de conservatieve NCD (Nieuw Centrumrechts), blijft op Binnenlandse Zaken. De portefeuille voor Economie en Financiën gaat, zoals verwacht, naar de "linkse" technocraat en OESO-topfunctionaris Pier Carlo Padoan.

De nieuwe regering wordt zaterdag ingezworen. Met zijn 39 jaar wordt Renzi de jongste Italiaanse premier ooit. Maandag volgt wel nog een laatste, belangrijke horde met de vertrouwensstemmingen in de twee Kamers.

 Gezien de weinig fraaie manier waarop de huidige burgemeester van Firenze zijn partijgenoot Enrico Letta tot ontslag als regeringsleider heeft gedwongen, wordt dat naar verluidt geen sinecure.