Dossier Crisis Oekraïne

Oekraïne vervroegd naar de stembus

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj kondigt vervroegde presidentsverkiezingen in het land aan, zo is vanmiddag officieel meegedeeld. Hij aanvaardt ook een grondwetswijziging en de vorming van een regering van nationale eenheid.

"Ik kondig de start aan van een procedure voor vervroegde presidentsverkiezingen", zei de president zonder een datum te noemen. "Ik start ook het proces voor een terugkeer naar de grondwet van 2004" en de terugkeer naar een parlementaire democratie, aldus Janoekovitsj. Dit betekent dat zijn macht daalt, ten voordele van het parlement en de regering. 

"Ik roep tot het opstarten van een procedure op om een regering van nationaal vertrouwen te vormen. Ik kondig maatregelen aan die nodig zijn voor het herstellen van de rust en om verdere slachtoffers in het conflict te vermijden", zo citeerde de Britse openbare omroep BBC de Oekraïense president.

Op zijn website heeft de BBC de tekst van een akkoord tussen het bewind in Kiev en de oppsitie afgedrukt. Het zegt dat er binnen de 48 uur een wet wordt gestemd en afgekondigd voor het terugkeren naar de grondwet van 2004. Er start meteen een grondwetsherziening om de macht te herverdelen onder de president, de regering en het parlement. Die herziening moet rond zijn in september.

Meteen na het aannemen van de nieuwe grondwet zijn er presidentsverkiezingen, maar niet later dan december 2014. Er komt een nieuwe kieswetgeving en de Centrale Kiescommssie wordt op proportionele basis samengesteld. 

De ondertekenaars hebben de intentie binnen de tien dagen een coalitieregering van nationale eenheid te vormen.

In de door de BBC afgedrukte tekst van het akkoord staat ook dat er een onderzoek komt naar de recente gewelddaden. De autoriteiten, de oppositie en de Raad van Europa zullen dit gezamenlijk overzien. 

Tenslotte zeggen de ondertekenaars dat de autoriteiten niet de noodtoestand zullen uitroepen, en dat zowel zij als de oppositie aan geweld zullen verzaken.