Demonstranten Kiev schieten op politie

Niet ver van het Plein van de Onafhankelijkheid in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben demonstranten het vuur geopend op de politie. Volgens de Britse openbare omroep BBC schoot de politie terug.

Er zijn ook pogingen om het parlement binnen te dringen. Daar buigen de volksvertegenwoordigers zich in een gespannen sfeer over het inperken van de presidentiële macht. Het kwam tot knokpartijen onder de parlementsleden.

Er waren mannen met machinegeweren het parlementsgebouw binnengedrongen, maar intussen hebben ze het weer verlaten. Het parlement ligt op ongeveer 1,5 km van het Onafhankelijkheidsplein.

Verschillende media melden ook dat regeringsgetrouwe parlementsleden Kiev massaal met chartervliegtuigen verlaten. Medewerkers van de luchthaven van de Oekraïense hoofdstad zegden aan de Oekraïense zender dat het aantal chartervliegtuigen drie keer hoger was dan op andere dagen en dat dure wagens aankomen aan de VIP-terminal. Meestal gaat het om vrouwen die vertrekken, aldus de luchthavenmedewerkers.

Volgens de BBC zijn tientallen politieagenten uit Lviv die naar de regeringstegenstanders zijn overgelopen, opgedoken op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev opgedoken, samen met een honderdtal ‘activisten’. Sommigen van hen beschikken over jachtgeweren.