Verhofstadt spreekt betogers in Kiev toe

Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) heeft gisteravond op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev de demonstranten toegesproken. Op dat plein vielen gisteren tientallen doden. Verhofstadt sprak er op het podium en zei er tegen de duizenden manifestanten: “Jullie moeten niet Europa moeten bedanken, maar  omgekeerd. Het zijn jullie die de Europese normen en waarden verdedigen". De demonstranten bedankten hem met een stevig applaus.

Verhofstadt is ook tevreden met de sancties die de EU gaat nemen tegen het regime van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. "Alleen moest die beslissing al weken of maanden geleden genomen zijn", vindt hij. "Dé vraag is nu: gaan de medestanders van Janoekovitsj tegen wie de sancties gericht zijn, afstand nemen van de president?"

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken beslisten gisteren een visumban in te voeren, Oekraïense tegoeden in Europa te bevriezen en geen materiaal meer uit te voeren dat voor ordehandhaving kan worden ingezet. Technische werkgroepen bekijken nu tegen welke personen uit de entourage van Janoekovitsj die sancties gericht zullen zijn.

"De lijst van mensen moet breed genoeg zijn", vindt Verhofstadt. "We hebben gezien hoe het gelopen is met Syrië. Er werden nu eens sancties uitgevaardigd tegen tien mensen, dan kwamen er vijf bij, later nog eens een paar... Dat heeft absoluut niet geholpen." Als er voldoende personen geviseerd worden, kunnen die eventueel afstand nemen van Janoekovitsj en zo een opening creëren voor een doorbraak, argumenteert Verhofstadt.