1ste stappen richting nieuwe verkiezingen

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is akkoord gegaan om dit jaar vervroegde verkiezingen te houden. Dat zegt de Poolse premier Donald Tusk. Maar volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is er geen akkoord.

"Met Janoekovitsj is overeengekomen dat er dit jaar presidents- en parlementsverkiezingen zullen zijn en dat er in de komende tien dagen een regering van nationale eenheid wordt gevormd", zei Tusk tegenover de pers. In het gesprek met de Franse, Duitse en Poolse ministers van Buitenlandse Zaken zei Janoekovitsj ook grondwetswijzigingen voor de zomer toe, voegde de Poolse premier eraan toe.

Volgens presidentieel afgevaardigde Joeri Mirosjnitsjenko in het Oekraïense parlement heeft het staatshoofd na de ontmoeting met de Europese ministers leiders van de oppositie uitgenodigd om te praten over het oplossen van de crisis in zijn land en "over het stopzetten van de gevechtsoperaties in Kiev".

"We zijn er nog niet"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei daarentegen na een ontmoeting met de oppositie dat er bij de zoektocht naar een compromis in Oekraïne nog geen resultaat is geboekt. "We doen het maximale om een oplossing te bereiken. Maar zo ver zijn we nog niet."

Fabius kondigde aan met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier en zijn Poolse evenknie Radoslav Sikorski nog donderdagavond opnieuw met Janoekovitsj te willen praten. Sikorski twitterde dat er "vooruitgang is geboekt" maar dat er nog "grote meningsverschillen blijven". Hij bevestigde dat het trio naar de president teruggaat.

Na over en weer getelefoneer vinden de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin dat "er zo spoedig mogelijk een politieke oplossing" moet komen en dat het "bloedbad moet ophouden".

Antiterreuroperatie

Het Oekraïense parlement heeft ondertussen bijna unaniem beslist om de ‘antiterreuroperatie’ in het land stop te zetten. Dat was live op televisie te zien. Alle eenheden van de geheime diensten moeten terug naar hun kazerne. Volgens waarnemers is dat een belangrijk symbolisch verhaal.

Bovendien verboden de parlementsleden vrijwel unaniem het inzetten van vuurwapens. Ze willen ook dat alle opgepakte personen vrijgelaten worden en willen de politie verbieden om wegen te blokkeren.

Na de stemming zongen de volksafgevaardigden het nationale volkslied. Er waren 238 van de 450 parlementsleden aanwezig. President Viktor Janoekovitsj moet het besluit nog ondertekenen. Volgens het ministerie van Gezondheid heeft het geweld in Kiev sinds dinsdag al 75 doden geëist. Sinds donderdagmorgen zijn ook 76 mensen in een "ernstige toestand" gehospitaliseerd.