Opnieuw dodelijk geweld in Kiev

Er zijn opnieuw doden gevallen bij de rellen in Kiev. Volgens VTM NIEUWS-journalist Patrick Van Gompel werd er deze ochtend constant geschoten en zijn er zeker meerdere doden gevallen. Een fotograaf van het persagentschap Reuters spreekt over vijftien doden die gewoon op het Onafhankelijkheidsplein liggen. Andere bronnen hebben het over 35, nieuwszender CNN spreekt over 100 doden, dat heeft het hoofd van de medische dienst van de rebellen hen verteld.

Verschillende bronnen hebben het over sluipschutters die op de betogers schieten. Hier en daar wordt zelfs gewag gemaakt van Kalasjnikovs. Ook de demonstranten hebben vuurwapens. De zwaarste gevechten lijken nu voorbij, af en toe is nog een schot te horen.

Ondertussen is er overleg tussen Janoekovitsj en drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken: de Poolse minister Radoslaw Sikorski, de Franse minister Laurent Fabius en hun Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. Deze ochtend zaten ze al samen met de oppositiepartijen.

In de namiddag buigen de 28 Europese buitenlandministers en hun vertegenwoordigers zich in Brussel over sancties tegen de verantwoordelijken voor het buitensporige geweld tegen de opposanten.

Gisteren

Gisteren werd er lang gevreesd voor een grote clash. De oproerpolitie leek zich voor te bereiden op een offensief bij het vallen van de avond. Maar president Janoekovtisj leek de buitenlandse druk dan toch ernstig te nemen, een bestand kon de situatie ontmijnen. Onder andere de Amerikaanse president Barack Obama had gewaarschuwd dat het neerslaan van het protest ernstige gevolgen zou hebben. Ook vanuit Europa wordt er gedreigd met sancties. 

Het is de hele nacht dan ook vrij rustig gebleven op het plein. Voor even, want deze ochtend is de sfeer weer veel grimmiger. Duizenden betogers blijven het plein bezetten. Volgens meerdere bronnen wordt er met scherp geschoten, waarschijnlijk aan beide kanten.

De regering legt de verantwoordelijkheid bij de oppositie, dat scherpschutters zou hebben in het nabijgelegen uitgebrande conservatorium. Maar de oppositie wijst op de vele gewonde manifestanten en beschuldigt de oproerpolitie.

Het protest blijft bovendien niet langer beperkt tot Kiev. Ook in andere steden komen betogers op straat. In Lutsk, in het westen van Oekraïne hebben demonstranten de burgemeester even vastgehouden.

Bekijk ook: