Dodentol in Kiev loopt op tot 25

Het geweld in de Oekraïense hoofdstad Kiev laait fel op. Volgens het Oekraïns ministerie van Volksgezondheid zijn er ondertussen al 25 doden gevallen. De oppositie spreekt ook van meer dan duizend gewonden.

De ordetroepen van president Viktor Janoekovitsj zijn vannacht begonnen met de ontruiming van het Onafhankelijkheidsplein, waar duizenden aanhangers van de oppositie verzameld waren. Dat leidde tot zware rellen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn negen politieagenten bij het geweld omgekomen. Volgens verschillende media is ook een journalist van de krant Vesti overleden in het ziekenhuis, nadat hij in de hoofdstad was aangevallen en neergeschoten.

Maar ondanks de zware tol weigert president Janoekovitsj de aanval op de betogers stop te zetten. Hij eist dat de aanhangers van de oppositie het Onafhankelijkheidsplein ontruimen. Een ontmoeting met oppositieleider Vitali Klitsjko leverde gisteravond niets op. "De president heeft gezegd dat de enige oplossing erin bestaat het Onafhankelijkheidsplein te ontruimen en dat iedereen naar huis gaat", zo zei Klitsjko telefonisch aan televisiezender Hromadske. Ook Amerikaans vice-president Joe Biden had de Oekraïense president al aan de lijn, om hem te overtuigen de aanval op zijn bevolking te stoppen.

Maar Janoekovitsj denkt er niet aan om op te geven. Hij dreigt ermee de oppositieleiders te vervolgen: volgens hem gaan ze te ver in hun “gewelddadige pogingen om de macht te grijpen”. Dat zei de president in een toespraak tot de natie, op het moment dat de aanval tegen de manifestanten in de hoofdstad volop aan de gang was. "Dit is een flagrante schending van de wet en de daders zullen voor de rechter verschijnen", klonk het verder.

Buiten de hoofdstad is het ook onrustig. In de stad Lviv, in het westen van het land, hebben 5.000 betogers ondertussen een munitiedepot leeggeroofd dat ze even tevoren hadden ingenomen. Ook de lokale zetel van de regering en de politie zijn door de betogers ingenomen.

Bekijk ook: