Rusland wil adoptie naar België stoppen

Russische parlementsleden willen Belgen verbieden om nog Russische kinderen te adopteren. De leden van de Doema hebben daarom een adoptieverbod gevraagd aan het ministerie van Buitenlandse zaken in Moskou. Het initiatief komt er nadat België vorige week de wet op euthanasie voor minderjarigen goedkeurde.

Het voorstel komt van Roman Choedjakov van de Liberaal-Democratische Partij van Rusland. Choedjakov heeft al een brief geschreven naar de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Volgens Choedjakov zou de meerderheid van kinderrechtengroepen en religieuze instanties een verbod op adoptie steunen. “De beslissing tot euthanasie kan enkel door God genomen worden”, aldus de organisaties.

Het adopteren van Russische kinderen is voor Belgen al heel beperkt. Holebi-ouders of ongetrouwde koppels mogen geen Russische kinderen adopteren. De uitbreiding van de euthanasiewet heeft in Rusland hevige reacties uitgelokt. “De wet is een openlijke uitdaging van God die kan leiden tot een massale reeks kinderdoden”, aldus Vladimir Vigiljanski, aartspriester van de Russisch-orthodoxe kerk.