Copiloot kaapt vliegtuig

Op de luchthaven van Genève is een gekaapt vliegtuig geland. De Boeing 767 van Ethiopian Airlines was deze nacht rond half een opgestegen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en vloog naar Rome. De kaper is intussen opgepakt, het ging om de copiloot. Er vielen geen gewonden.

Het vliegtuig zou normaal gezien rond 4u40 moeten geland zijn in Rome, maar werd afgeleid naar de luchthaven van het Zwitserse Genève. Daar cirkelde het enkele keren boven de stad voor het kon landen.  De luchtvaartmaatschappij bevestigt dat "één van hun toestellen gedwongen werd om uit te wijken naar Genève" maar zijn de passagiers allemaal in veiligheid zijn. De luchthaven van Genève was enkele uren volledig afgesloten. 

Soedan

Het toestel zond een code 7500 (luchtvaartcodetaal voor een kaping) uit boven Soedan. Volgens de Zwitserse autoriteiten was het de copiloot die de controle over het toestel overnam, toen de piloot even naar het toilet was.

Asiel

Op sociale media circuleert een geluidsopname van een gesprek tussen de piloot en de luchtverkeersleiding, daarin is duidelijk te horen dat de kaper asiel aanvraagt. Hij cirkelde verschillende keren boven Genève, in de hoop dat zijn aanvraag zou goedgekeurd worden terwijl het vliegtuig in de lucht hing. Toen de brandstof zo goed als op was, moest hij het vliegtuig toch aan de grond zetten. De man klom na de landing met een touw uit de cockpit en werd opgepakt. Hij riskeert tot twintig jaar cel.