Premier Letta neemt ontslag in Italië

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft ontslag genomen als regeringsleider. Hij diende zijn ontslag in bij president Giorgio Napolitano.

Het ontslag van de premier is het gevolg van een machtsstrijd binnen zijn eigen Partij Partito Democratico, waarbij hij tegen rijzende ster Matteo Renzi het onderspit moest te delven. Vermoedelijk toekomstig premier Renzi streeft voor snellere en meer ingrijpende hervormingen in het Eurocrisisland.

Vrijdag en zaterdag zal Napolitano de partijen raadplegen maar aangezien PD de grootste partij in de huidige regeringscoalitie is, is PD-voorzitter Renzi de favoriet voor de hoogste regeringspost. Renzi wordt binnen de eigen partij wel eens “de kleine Berlusconi” genoemd.

89-jarig president Napolitano wil graag enige vaart achter de consultaties zetten. Het is niet uitgesloten dat Italië midden volgende week al een nieuwe regering heeft. De oppositiepartijen MS5 en Lega Nord, bestempeld als populistisch en xenofoob, hebben al aangekondigd het consultatieoverleg te zullen boycotten.