McDonald's trekt naar Vietnam

Hamburgerketen McDonald’s heeft een eerste restaurant geopend in Vietnam. Bijzonder, aangezien de oerkapitalistische multinational zo in een communistisch land terecht komt, waar de bevolking zelfs geen frieten lust.

De inwoners van Ho Chi Minh kunnen vanaf nu Big Macs,  McNuggets en een McPork bestellen. Die laatste burger is speciaal gelanceerd voor Vietnam, om de eetgewoonten van de lokale bevolking te bevredigen.

McDonald’s is niet de eerste fastfoodketen die voet aan wal zet in Vietnam. KFC zit er al bijna twintig jaar en is de grootste speler. Ook Burger King en Subway hebben sinds enkele jaren vestigingen in het land.

Maar McDonald’s is meer dan die andere ketens hét toonbeeld van het Amerikaanse kapitalisme. Bovendien blijft de Vietnamoorlog voor altijd in het collectieve geheugen gegrift, ondanks de normalisering van de relaties tussen beide landen.

Het mag  dan ook geen toeval heten dat McDonald’s voor Ho Chi Minh koos voor de eerste vestiging. Tijdens de Vietnamoorlog droeg de stad de naam Saigon en het was van daaruit dat de regering het land bestuurde, een Amerikaans gesteunde regering wel te verstaan.

McDonald’s speelt met hun komst in op de snelgroeiende fastfoodmarkt in het land. Die groei is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat Vietnam steeds meer naar Westerse merken lonkt en ook op zoek is naar buitenlandse investeerders.

Toch is het geen zekere zaak dat McDonald’s aanslaat in het land. Volgens de eerste berichten bleven de frietjes tijdens de eerste uren namelijk onaangeroerd.