CAR: Parlementslid vermoord

In de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben onbekenden een parlementslid vermoord. Jean-Emmanuel Ndjaroua werd neergeschoten, volgens de Centraal-Afrikaanse mensenrechtenliga. De aanslag is nog niet officieel bevestigd. In het land woedt een hevig conflict tussen de islamitische en christelijke bevolkingsgroepen.

Ndjaroua zetelde in de Nationale overgangsraad voor de zuidoostelijke regio Haute Kotto. Hij hield zaterdag een opmerkelijke tussenkomst in het parlement, waarbij hij zich kantte tegen het geweld gericht op de "kosmopolitische burgers" van zijn regio. Hiermee doelde hij op de mosliminwoners.

Volgens ooggetuigen werd de man neergeschoten door leden van de christelijke anti-Balakamilities. De moord op de volksvertegenwoordiger brengt het aantal dodelijke slachtoffers in de hoofdstad sinds zaterdagavond op minstens elf. In een wijk in het centrum van Bangui vielen minstens negen doden. Vijf mensen kwamen daar om in omstandigheden die nog niet zijn opgehelderd. Drie andere lieten het leven tijdens interreligieuze gevechten en een negende werd gedood door soldaten van de Afrikaanse vredesmacht.

De Belg Peter Bouckaert van de ngo Human Rights Watch was daarenboven getuige van een lynchpartij die een tiende slachtoffer eiste. Zondagochtend waren in de stad plunderingen aan de gang en stonden gebouwen in brand, zo meldden getuigen.