Schokkende video van slachting giraf

De eerste beelden van het slachten van de giraf Marius in de zoo van Kopenhagen zijn opgedoken. Het zijn schokkende beelden, niet geschikt voor gevoelige kijkers.

De giraf werd geslacht omdat hij niet kon blijven in de zoo om het risico op inteelt te vermijden. Aangezien er geen andere verblijfplaats werd gevonden, besloot de zoo het dier te slachten. Protestacties van Deense dierenliefhebbers hebben niet mogen baten. Nadat de giraf gedood werd, volgde een autopsie. Daarna zal het kadaver versneden worden om de roofdieren te voeden.

"Geen keuze"

Er was geen andere keuze dan de giraf niet volwassen te laten worden, legt de zoo op haar internetpagina uit. In het Europese netwerk van dierentuinen en aquaria (EAZA) geldt het beleid om bloedverwantschap tussen giraffen te vermijden. Omwille van genetische redenen kon geen andere zoo in het EAZA-netwerk, dat 300 dierentuinen telt, gevonden worden. Een castratie van het dier werd niet overwogen omdat het te gruwelijk is en "ongewenste" bijwerkingen zou hebben. De giraf terug in de natuur introduceren, was eveneens geen optie.

Petitie

De executie van Marius zorgt voor onbegrip op het internet. Zaterdag telde de Facebook-groep ‘Red Marius’ al meer dan 3.200 volgers en twee petities werden in totaal door bijna 5.000 mensen ondertekend. De zoo van Frösö in het Zweedse Ostersund, die geen lid van EAZA is, liet zaterdag in de Zweedse krant Expressen weten dat hij tevergeefs gevraagd heeft om het dier bij hen te mogen stallen.

Lees ook: Giraf Marius geslacht in zoo