Giraf Marius geslacht in zoo

In de zoo van Kopenhagen is de giraf Marius afgemaakt, terwijl die toch in goede gezondheid verkeerde. Protestacties van Deense dierenliefhebbers hebben niet mogen baten. De zoo nam die beslissing omdat er geen andere dierentuin gevonden werd voor het dier. De giraf kan niet in Kopenhagen blijven, omdat men dan inteelt riskeert. Nadat de giraf gedood werd, volgde een autopsie. Daarna werd het kadaver versneden om de roofdieren te voeden.

"Geen keuze"

Er was geen andere keuze dan de giraf niet volwassen te laten worden, legt de zoo op haar internetpagina uit. In het Europese netwerk van dierentuinen en aquaria (EAZA) geldt het beleid om bloedverwantschap tussen giraffen te vermijden. Omwille van genetische redenen kon geen andere zoo in het EAZA-netwerk, dat 300 dierentuinen telt, gevonden worden. Een castratie van het dier werd niet overwogen omdat het te gruwelijk is en "ongewenste" bijwerkingen zou hebben. De giraf terug in de natuur introduceren, was eveneens geen optie.

Petitie 

De executie van Marius zorgt voor onbegrip op het internet. Zaterdag telde de Facebook-groep ‘Red Marius’ al meer dan 3.200 volgers en twee petities werden in totaal door bijna 5.000 mensen ondertekend.

De zoo van Frösö in het Zweedse Ostersund, die geen lid van EAZA is, liet zaterdag in de Zweedse krant Expressen weten dat hij tevergeefs gevraagd heeft om het dier bij hen te mogen stallen.

Bekijk ook: