“VERTREK UIT EU LEVERT MILJARDEN OP”

Als Nederland uit de Europese Unie zou stappen, zou dat het land miljarden euro’s aan economische groei opleveren. Dat blijkt tenminste uit een onderzoek dat PVV-leider Geert Wilders heeft laten uitvoeren door het economische onderzoeksbureau Capital Economics.

Hij beweert dat door Nederland los te maken van de EU ,bijkomende jobs gecreëerd kunnen worden, belastingen kunnen dalen en dat het Nederlandse geld terug in Nederland geïnvesteerd kan worden. “We moeten ons land niet langer kapot bezuinigen om aan de Europese norm te voldoen”, zegt Wilders. “Na het vertrek zou Nederland lid moeten worden van de EFTA, de Europese vrijhandelsassociatie, een economisch samenwerkingsverband tussen Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. Om toegang tot de Europese markt te behouden, zou Nederland nog wel verdragen met de EU moeten sluiten”.

Volgens Wilders bewijst het rapport dat vertrekken veel voordeliger is dan aanmodderen in de EU. Zo ziet hij ,na een transitieperiode, de economie met tien procent stijgen.

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans ziet in de studie van Capital Economics het bewijs dat een verdere EU-integratie ook België enkel verder in het moeras zal drijven. Hij noemt de studie “een bom onder de Europese moloch”. Annemans is in eigen land geen pleitbezorger van een terugkeer naar de Belgische frank, maar hij wil “als zelfstandige Vlaamse entiteit deel uitmaken van een beperkte muntzone, rekening houdend met de economische realiteit”.

foto: @Geertwilderspvv